برپایی کارگاه های ویژه سی و یکمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران در خراسان شمالی
تعداد بازدید : 5
بجنو رد ، کانون هنر این روزهای ایران
سی و یکمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، از عصر دوشنبه در خراسان شمالی با برگزاری آیین افتتاحیه آغاز به کار کرد و دیروز هم با برگزاری کارگاه های ویژه و با حضور پرشور هنرمندانی از سراسر کشور عزیزمان ادامه یافت؛ به تعبیری با برگزاری این جشنواره، بجنورد، کانون هنر این روزهای ایران شده است. کارگاه های تصویرسازی، خوشنویسی، طراحی، عکاسی، کارزیکاتور، گرافیک، مجسمه سازی، نقاشی، نگارگری، هنرسرامیک و رسانه های هنری جدید سی و یکمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، امروز و فردا هم ادامه می یابد. پس از تحویل آثار نهایی و پایان کارگاه ها، داوری آثار برگزیدگان انجام و عصر جمعه، آیین اختتامیه این جشنواره برگزار می شود. دکتر «مینا صدری» دبیر سی و یکمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران در آیین آغاز به کار این رویداد هنری ملی، این جشنواره را به واسطه برگزاری در استان های مختلف، رویدادی سراسر پویا و پر شور و نشاط خواند و گفت: میزبانی استان های مختلف انگیزه مضاعفی را ایجاد و آن را در اذهان ماندگار می کند. وی با بیان این که در این دوره از جشنواره، شاهد تکثر آثار و شرکت کنندگان نسبت به دوره قبل بودیم و رکود میزان شرکت کنندگان در این دوره شکسته شد، اظهار امیدواری کرد: این دوره بتواند زمینه ساز انگیزه بیشتر و تولید آثار با کیفیت تر برای دوره بعد باشد. «صدری» این جشنواره را فرصتی مغتنم برای شرکت کنندگان جوان دانست تا به خوبی از حضور استادان بهره بگیرند و به خلق اثر هنری بپردازند. وی شناسایی استعدادهای جوان در استان ها و ارتباط هنرمندان جوان با اساتید را اقدام اثرگذار این رویداد هنری دانست. دکتر «تقی صادقی» رئیس ستاد استانی سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان در خراسان شمالی هم در آیین افتتاحیه جشنواره ضمن تقدیر از فرصت ایجاد شده برای میزبانی این استان اظهارداشت: حضور ۱۷۴ هنرمند از میان ۱۲۳۳ شرکت کننده نشان دهنده حضور نخبگانی است که نسل بالنده هنرهای تجسمی ایران زمین هستند. وی به برنامه های جانبی در نظر گرفته شده در دل این رویداد هم اشاره و اظهار امیدواری کرد: بتوانیم شور و نشاط این جشنواره را از این طریق مضاعف کنیم. «ناهیدی»، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان شمالی نیز در این آیین، خاصیت هنر را در ماندگار بودن آن دانست و گفت: بیشک آن چه امروز شما هنرمندان جوان در خراسان شمالی خلق میکنید، مورد بهرهبرداری آیندگان قرار خواهد گرفت. وی هنر را زائیده تلاش هنرمندان برشمرد و افزود: باید قدر هنر و هنرمند را دانست.
در نشست هم اندیشی کارشناسان هنرهای تجسمی مطرح شد:
رویدادهای هنری باید صدای استان های محروم باشد
نشست هم اندیشی کارشناسان هنرهای تجسمی استان ها با حضور معاون امور هنری اداره کل تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس ستاد استانی سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران در دانشگاه بجنورد برگزار شد و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی در این نشست بر این که رویدادهای هنری باید صدای استان های محروم باشد، تاکید کرد. به نقل از ستاد خبری سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان، «تقی صادقی» مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی و رئیس ستاد استانی جشنواره سی و یکم در این نشست به محرومیتهای خراسان شمالی اشاره کرد و بخشی از کمبودها را ناشی از محرومیتها دانست و افزود: نمیتوان به واسطه محرومیت و قرار گرفتن در زمره استان های کمبرخوردار، فرصت بهرهمندی رویدادهای ملی در راستای شکوفایی و کشف استعدادهای تازه در این خطه را از اهالی هنر گرفت. وی تاکید کرد: نباید نگاهمان این باشد که هنرمندان استانها به واسطه نبود امکانات از اتفاق های هنری محروم کنیم بلکه باید بستری را فراهم کنیم تا صدای چنین استان هایی شنیده شود. «صادقی» با توجه به وضعیت نامناسب استان به لحاظ سرانه فرهنگی و از سوی دیگر رقم نخوردن رویداد تجسمی طی ۱۰ سال گذشته در خراسان شمالی گفت: استعدادهای درخشانی در حوزه تجسمی در این خطه وجود دارد که می توان از طریق این رویداد، مسیرهای تازه ای را پیش روی اهالی هنر گشود. وی همچنین نسبت به رفع کاستی ها و نواقص موجود در روند میزبانی و اسکان قول مساعد داد. «هوشمند»، معاون هنری اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور نیز در این نشست، فلسفه هم اندیشی را یاد گرفتن از بزرگان برای رشد در این مسیر عنوان کرد و افزود: هدف به بالندگی رساندن جوانان، به عنوان سرمایه های کشور است. وی به بهره گیری از ظرفیت برگزیدگان دوره قبل در شورای سیاست گذاری در این دوره اشاره کرد. «هوشمند» همچنین از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی خواست تا همکاران بیشتر پای کار بیایند و به ظرایف توجه کنند زیرا جوانان به سادگی دلشان می شکند و می توان به سادگی دلشان را به دست آورد. وی با بیان این که کمبودها و نواقص در همه استان ها وجود دارد، از کارشناسان خواست تا خاطرات خوش بسازند. وی همچنین نسبت به توجیه هنرمندان از سوی کارشناسان برای رعایت پروتکل ها تاکید کرد. این گزارش حاکی است، کارشناسان حاضر به بیان دغدغه ها و کاستی های موجود در روند برگزاری جشنواره پرداختند و از ضرورت بهره مندی از برگزیدگان هر دوره و حرکت به سمت بین المللی شدن این رویداد سخن گفتند.
دستاوردهای برگزاری رویداد هنری ملی در خراسان شمالی
«علی کاملیان» داور استانی بخش مجسمه سازی سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، خلق ایده های هنری متنوع و تجربه های جمعی در کنار یکدیگر را دستاورد این رویداد هنری ملی در استان برشمرد و خواستار نگاه ویژه مسئولان به رشته مجسمه سازی شد. وی با توجه به کم رنگ بودن فعالیت ها و رویدادهای حوزه تجسمی در خراسان شمالی، برگزاری این رویداد ملی را در استان به فال نیک گرفت و پویایی و تکاپو در میان هنرمندان جوان خراسان شمالی در عرصه تجسمی و آشنایی پیشکسوتان و هنرمندان جوان با یکدیگر را به عنوان دستاوردهای این جشنواره دانست و گفت: ترغیب شدن هنرمندان برای فعایت در این عرصه و خلق آثار هنری از دیگر دستاوردهای این رویداد ملی است. وی که سال هاست دستی در هنر
مجسمه سازی دارد با توجه به ضعف فضاسازی شهری، از این رویداد به عنوان اتفاقی اثرگذار در شکل گیری نگاه تخصصی در این شاخه هنری و بروز استعدادهای تازه برای بهره گیری در ساخت المان و فضاسازی شهری سخن به میان آورد. «کاملیان» با توجه به این که تجسمی، هنری فردی است و بیشتر هنرمندان به تنهایی دست به تولید می زنند، برگزاری این رویداد را در خلق ایده های هنری متنوع و تجربه های جمعی درکنار ارتقای سطح کیفی تولیدات هنری و رسیدن به تجربه های نو اثرگذاردانست و تصریح کرد: این جشنواره سبب می شود تا مسئولان به این هنر به ویژه هنر مجسمه سازی نگاه جدی داشته باشند و تلاش هایی برای بهره مندی از ظرفیت های موجود در این حوزه صورت بگیرد. وی از ضرورت حمایت مسئولان سخن گفت و افزود: این رویداد فرصت خوبی برای دیده شدن و بهره برداری هنرمندان و فراهم شدن بسترهای حمایتی از اهالی هنر است.
نسل جوان نقاشان ایران، حرفهای زیادی برای گفتن خواهد داشت
«علی بحرینی»، استاد کارگاه نقاشی سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، میگوید که بیشتر آثار رسیده به این بخش، از کیفیت قابل توجهی برخوردار بودند و این روند، نویدبخش آن است که نسل جوان نقاشان ایران حرفهای زیادی برای گفتن خواهد داشت. «بحرینی» با اشاره به سطح کیفی آثار ارسالشده از سوی هنرمندان جوان بخش نقاشی گفت: امسال در داوری و انتخاب اولیه آثار هنرمندان متقاضی، شرایط سختی را پشت سر گذاشتیم، چراکه آثار بسیار خوبی از سوی جوانان به دبیرخانه ارسال شده بود و این امر، روند ارزیابی و انتخاب نهایی را دشوار میکرد. به شخصه انتظار نداشتم که با چنین کیفیتی از آثار روبهرو شوم. او درباره تکنیک غالب آثار رسیده به بخش نقاشی بیان کرد: بیشتر کارها با تکنیک رنگ روغن ارائه شده بودند. هر چند شاید از حیث طراحی در بعضی آثار به خصوص آثار شرکتکنندگانی که به مرحله کارگاهی راه پیدا نکردند، ضعفهایی وجود داشت اما بیشتر آثار از لحاظ پختگی رنگ، هارمونی، نوع نگاه و انتخاب هنرمند، در سطح قابل توجهی قرار داشتند و برآیند آن، این نوید را میدهد که نسل جوان هنرمندان نقاش ما در آینده حرفهای بسیاری برای گفتن خواهند داشت و امیدوارم به زودی کارهای فاخر و ارزشمندی را از این جوانان ببینیم. این هنرمند نقاش، ضمن اشاره به کارکرد جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، گفت: این جشنواره، فرصت مغتنمی است تا هنرمندان جوان و مستعدمان از جای جای ایران اسلامی دور هم جمع شوند و از تجربیات یکدیگر به نحوی شایسته در مسیر بالندگی هنر خود، بهرهبرداری کنند. «بحرینی» تصریح کرد: من احساس میکنم چیزی که امروز به آن نیاز مبرم داریم و در کارگاهها نیز به آن اهتمام خواهیم ورزید، تولید محتوای هنری است. تکنیک و طراحی خوب به تنهایی نیاز ما را برطرف نمیکند. ما نیازمند این هستیم که چیزی به هنر کشورمان اضافه کنیم. اکنون، کمبود ما در زمینه محتواست و این مسئلهای است که در آثار ارسالی هم به چشم میآمد. بیشتر کارها از حیث تکنیک در سطح بالایی قرار داشتند اما محتوا در آن ها کمتر مورد توجه قرار گرفته بود. استاد کارگاه نقاشی سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، افزود: فکر میکنم لازم است در سالهای آینده، مولفه محتوا به عنوان یک شاخص کلیدی در ارزیابی آثار هنرمندان جوان، ضریب گرفته و نهادینه شود. جای چنین توجهی در جشنواره امسال خالی بود. با وجود این، امیدوارم در کنار هم قرار گرفتن هنرمندان جوان و مستعد کشورمان که از جای جای جغرافیای ایران اسلامی دور هم جمع شدهاند، باعث شکلگیری رویدادی مفید و پربار شود. این مدرس رشته نقاشی یادآور شد: جشنواره امسال در مقایسه با سالهای گذشته از استقبال بیشتری برخوردار بود و خوشبختانه جوانان به خوبی پای کار آمده بودند. امیدوارم این روند موجب تقویت روحیه همدلی میان هنرمندان کشورمان شود. لازم است به این نکته هم اشاره کنم که در ترکیب نهایی هنرمندان راهیافته به بخش کارگاهی سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، از بیشتر استانها نماینده داشتیم که این مایه خوشحالی و برگ برنده جشنواره است.
روح تازه در رگ های هنرهای تجسمی استان
«عباس ناصری» داور بخش کاریکاتور سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان بر این باور است برگزاری این رویداد هنری ملی در خراسان شمالی روح تازه ای را در رگ های هنرهای تجسمی استان به جریان می اندازد. وی ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این رویداد هنری ملی در خراسان شمالی اظهارداشت: اگر چه برگزاری جشنواره ها و دوسالانه ها حرکتی ارزشمند و اثرگذر در رشد و تعالی هنر است، اما معتقدم برای رشد در این عرصه نیازمند حرکت های جدید و نو هستیم. وی ادامه داد: با توجه به این که شاهد برگزاری رویدادها بر یک پایه و اساس طی سالیان متمادی هستیم، به نظر می رسد باید در شیوه برگزاری و اجرای جشنواره ها تغییر ایجاد کرد و حتی به موازات رویدادهایی از این دست، اتفاق های نو و تازه ای رقم زد. «ناصری» با بیان این که متاسفانه هر سال شاهد تنزل درکیفیت آثار هنر در دل رویدادها هستیم، گفت: برگزاری این رویداد در خراسان شمالی که طی10 سال گذشته اتفاقی را در حوزه تجسمی شاهد نبوده و هنرمندان تجسمی یکدیگر را فراموش کرده اند، در حکم دمیده شدن روحی تازه در رگ های هنرهای تجسمی است. این هنرمند کارتونیست بین المللی با اشاره به این که برگزاری جشنواره تجسمی جوانان در استان ها اگر چه اتفاق قشنگی را در عرصه تجسمی به واسطه فراهم شدن فرصت بروز استعدادهای مختلف ایجادکرده است،اظهارداشت: اما معتقدم تمرکز زدایی از پایتخت نباید صرف برگزاری یک رویداد در استان باشد و اگر مسئولان برگزار کننده ادعای برون سپاری و تمرکززدایی از پایتخت را در یک رویداد هنری دارند، این امر باید از پایه صورت بگیرد و اتفاقات با بهره گیری از ظرفیت هنرمندان استان رقم بخورد. وی همچنین بهره مندی از قابلیت های هنری و بومی استان ها به عنوان رویکرد جشنواره را شعاری بیش ندانست و تصریح کرد: نمی توان با برگزاری یک رویداد هنری، شاهد رخنه کردن فرهنگ و هنر باشیم و صرف برگزاری جشنواره از پایه در استان می توان بر اساس فرهنگ بومی منطقه پیش رفت و رویدادی با بهره مندی از قابلیت های هنری و بومی استان شکل داد تا شاهد تحقق این رویکرد باشیم. «ناصری» با تاکید بر بهره برداری درست از این رویداد، خواستار نگاه ویژه مسئولان به این حوزه برای تداوم فعالیت و پویایی هنرمندان تجسمی در استان شد تا روح تازه ای که به واسطه این رویداد در رگ های هنرمندان تجسمی دمیده شده است، حفظ و به درستی از آن بهره برداری شود. این هنرمند کارتونیست و داور جشنواره افزود: باید نگاه ویژه ای به حوزه تجسمی درکشور فراتر از جشنواره های تجسمی جوانان، فجر و دوسالانه هایی که کم رنگ شده صورت بگیرد. «ناصری» ادامه داد: وقتی شاهد برگزاری دو سالانه کاریکاتور باشیم، تکاپو در میان هنرمندان دیده می شود، در حالی که با عدم برگزاری این رویداد، فعالیت های هنری نیز کم رنگ و کم رنگ تر شده اند و این خود در روند تولیدات هنری وفعالیت هنرمندان تاثیرگذار خواهد بود.
روشن شدن چراغ فعالیت های هنری در استان با جشنواره سی و یکم تجسمی
«محمدرضا فیروزه» داور هم استانی بخش نقاشی سی و یکمین جشنواره تجسمی جوانان ایران، این رویداد را زمینه ساز گام های اساسی در حوزه تجسمی دانست و از این که چراغ فعالیت های هنری با جشنواره سی و یکم تجسمی در استان روشن می شود، سخن گفت. وی که به واسطه حضور در زادگاهش داوری این دوره را در خراسان شمالی برعهده گرفته است، با توجه به این که سال ها در حوزه تجسمی اتفاقی را در این خطه شاهد نبودیم، این رویداد را اتفاقی مهم و زمینه ساز روشن شدن چراغ فعالیت های تجسمی دانست وگفت: میزبانی این جشنواره حداقل این دیدگاه را در ذهن مسئولان استان ایجاد می کند که با توجه به گستردگی حوزه تجسمی گام های مهم و اساسی باید در این مسیر برداشت و برای رونق بخشیدن به هنرهای تجسمی چاره ای اندیشید. وی با اظهار تاسف از این که خراسان شمالی در حوزه تجسمی خیلی عقب است، اظهار امیدواری کرد: این رویداد تلنگری برای مسئولان بالادستی باشد تا حداقل سالانه نسبت به برگزاری رویدادهای مختلف و نمایشگاه های متعدد اقدام و هنرمندان جوان از این طریق در فضای هنری مناسب رشد کنند. «فیروزه» اضافه کرد: هر چند رویداد تا حد زیادی مسئولان را درگیر و فضا را برای رونق فعالیت های هنری آماده می کند، اما لازم است حرکت هایی از این دست تداوم داشته باشد. این داور هم استانی اظهارداشت: باید به دوستداران و دست اندرکاران تجسمی نیز تلنگر زد، زیرا معتقدم با پیگیری می توان اتفاقاتی را در این حوزه رقم زد. وی با اظهار تاسف از نبود فضاهای مناسب برای برپایی نمایشگاه در این خطه، بیان کرد: باید در این خطه امکانات حداقلی وجود داشته باشد و مسئولان باید هزینه کنند تا این امکان را به وجود بیاورند و با دعوت از هنرمندان مطرح در مناسبت های مختلف جان تازه ای به حوزه تجسمی ببخشند. «فیروزه» اظهار امیدواری کرد: این جشنواره رونقی به فعالیت های حوزه تجسمی ببخشد و مسئولان را به تکاپو بیندازد.
جشنواره سی و یکم تجسمی، پله ای برای رشد هنرمندان جوان
«محمد عزیزی» هنرمند مجسمه ساز بجنوردی راه یافته به سی و یکمین جشنواره تجسمی جوانان، این رویداد هنری ملی را پله ای برای رشد هنرمندان جوان و فرصتی برای بروز استعدادها برشمرد. وی برگزاری این رویداد در استان را برای جوانان هنرمندی که تازه پا به دنیای هنرگذاشته اند بسیار اثربخش عنوان کرد و افزود: در صورت برگزاری این رویداد در پایتخت، فرصت دیده شدن برای هنرمندان استان به ندرت فراهم می شود، این در حالی است که این اتفاق باعث بروز استعدادهای بیشتر و حضور پر رنگ تر هنرمندان شهرستانی در این رویداد می شود.
وی که بر حضور مستمر در این رویداد تاکید دارد، اضافه کرد: از آن جایی که هنرمندان شهرستانی امکان بهره مندی از استاتید برجسته را در شاخه های متعدد هنرهای تجسمی ندارند و از سوی دیگر تعداد استادان این حوزه در استان ها انگشت شمار است، برگزاری رویدادهایی از این دست به طور قطع بستر رشد هنرمندان جوان را فراهم و پله ای برای رشد هنرمندان خواهد بود.
این هنرمند جوان که یک سالی است وارد وادی هنر شده است، با بیان این که نوپا بودن هنرمندان در بازار هنر، مسیر سختی پیش روی علاقه مندان می گذارد تا بتوانند هنرشان را ارائه دهند، برگزاری چنین جشنواره هایی را فرصتی ارزشمند برای دیده شدن هنرمندان و ظرفیت ها و استعدادهای آنان برشمرد و تصریح کرد: از آن جایی که حضور در گالری ها نیازمند رزومه قوی است برگزاری این رویداد در خراسان شمالی فرصتی بی نظیر برای هنرمندان جوان و نوپاست تا هنر خود را به نمایش بگذارند. وی به برگزاری رویدادهای مختلف در پایتخت در حوزه مجسمه سازی که امکان دیده شدن و کشف استعداها را به هنرمندان می دهد، اشاره کرد و گفت: با توجه به خلاء چنین فعالیت هایی در استان و با توجه به ضعفی که در فضاسازی شهری به چشم می خورد، برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی حرکتی اثربخش برای تغییر در نگاه متولیان و جان بخشیدن به فضای شهری است. «عزیزی»، تمرکز زدایی جشنواره ها را در دیده شدن ظرفیت و استعداد هنرمندان و خودباوری میان اهالی هنر بسیار مهم خواند و افزود: این جشنواره نقشه راهی برای هنرمندان جوان خواهد بود تا بتوانند از این طریق خود را ثابت کنند و آثارشان را در معرض نمایش بگذارند.
آموزش های استاد - شاگری اتفاقی خوشایند برای هنرمندان است
«تینا رضائیان» هنرمند عکاس بجنوردی راه یافته به سی و یکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران، تعامل چهره به چهره و آموزش های استاد - شاگری در دل این رویداد را اتفاقی خوشایند برای هنرمندان دانست و این رویداد هنری ملی را نقطه آغاز رونق فعالیت های هنری استان برشمرد. وی که مدت کوتاهی است عکاسی را به شکل حرفه ای و با حضور در پاتوق عکاسی دنبال می کند، برگزاری این رویداد را در دیده شدن ظرفیت های موجود در استان ها و ایجاد انگیزه در میان هنرمندان جوان بسیار اثرگذار عنوان کرد و تعامل چهره به چهره و آموزش های استاد - شاگری در دل این رویداد را اتفاقی خوشایند برای هنرمندان دانست. این هنرمند جوان، این رویداد را نقطه آغازی برای رونق فعالیت های هنری در حوزه تجسمی استان برشمرد و با توجه به این که در حوزه هنرهای تجسمی فعالیت چشمگیری را در استان شاهد نیستیم، گفت: این جشنواره سبب می شود تا فعالیت های هنری از حالت جزیره ای خارج شود و هنرمندان تجسمی دور هم جمع شوند و به تبادل تجربه بپردازند. وی خواستار تداوم این رویداد در خراسان شمالی شد و بر شکل گیری فعالیت های مختلف در قالب ورک شاپ های تخصصی تاکید کرد و اظهارداشت: تولید آثار در دل کارگاه ها زمینه را برای بهره برداری بیش از پیش هنرمندان فراهم می کند و این فرصت را در اختیار هنرمندان جوان قرار می دهد تا از حضور اساتید برجسته در این حوزه به بهترین شکل استفاده کنند.