بیشتر بدانیم

ایمنی در آسانسور

گروه اجتماعی- ایمنی در آسانسور امروزه دیگر یک اجبار است. باید در آسانسورها مواردی رعایت شود تا ایمنی سرنشینان تامین شود؛ مواردی مانند سیستم تهویه مطبوع، زنگ خطر، تلفن یا سیستمی برای ارتباط با اتاق فرمان، کپسول آتش نشانی، ترمز و... مربوط به سازندگان است ولی مواردی هم مربوط به استفاده کنندگان است که باید مورد توجه قرار گیرند که به چند مورد اشاره می شود.
بیشتر از ظرفیت ممکن سوار آسانسور نشوید و با کلیدهای آن بازی نکنید. البته اصولاً آسانسور باید مجهز به سیستم آلارم ظرفیت مجاز و غیرمجاز باشد ولی رعایت ظرفیت آسانسور توسط مصرف کنندگان در اولویت قرار دارد. ظرفیت ها معمولا ۴، ۶، ۸، ۱۰و ۱۲ نفره است که باید روی پلاک مشخصات در کابین نصب شود. معمولاً کابین آسانسور به صورتی طراحی و ساخته می شود که حداکثر ظرفیت به سختی در آن جا شوند و استفاده خارج از ظرفیت خطرات بسیار جدی دربر دارد که قابل مقایسه با وسایل دیگر نیست. برخی شهروندان، به ویژه در اداره ها، به ظرفیت اعلام شده برای آسانسور توجه نمی کنند و بیش از حد ظرفیت مجاز سوار می شوند که این اقدام منجر به توقف غیرطبیعی آسانسور در میان طبقات می شود.
مسافران در بیرون آسانسور فرمان احضار می دهند و مبدأ و مقصد را مشخص می کنند و آسانسور هم در زمان مناسب و طبق برنامه قبلی پاسخ می دهد. بنابراین فشار مجدد روی دکمه های احضار کابین، کاری بیهوده است. استفاده کنندگان از آسانسور، وقتی راهنمای دیجیتال طبقات را ایستاده روی یکی از طبقات می بینند، دکمه آسانسور را چندبار با شدت فشار می دهند تا آسانسور زودتر بیاید اما این کار، غیر از خرابی و صدمه زدن، فایده ای ندارد.
دکمه های فرمان در محلی نصب شده اند که کودکان کمتر از ۷ سال قادر به احضار و صدور فرمان نباشند ولی باید به خاطر بسپاریم که هرگز کودکان به تنهایی نباید از این وسیله استفاده کنند. با ایجاد شرایط مناسب و فضای بازی در مجموعه مسکونی و گاهی مذاکره دسته جمعی با کودکان و نوجوانان باید به صورت جدی و کامل از بازی آن ها با آسانسور جلوگیری کنید.
هرگز هنگام وارد شدن به کابین آسانسور از عقب یا از پهلو وارد آسانسور نشوید. همواره هنگام ورود به کابین آسانسور از وجود کابین در مقابل خود مطمئن شوید و رو به کابین وارد شوید. ساده ترین روش، اطمینان از وجود روشنایی کابین، دیدن تصویر خود در آینه کابین و مشاهده افراد درون آن است.
 بیشترین آمار حوادث مربوط به ایام عید است که نشان دهنده بی توجهی به ظرفیت استفاده از آسانسور با حضور تعداد زیادی از افراد در این وسیله است. همچنین کودکان بیشترین قربانیان حوادث آسانسور هستند چون این وسیله را بازیچه فرض می کنند که آن هم به دلیل عدم آموزش توسط والدین است.
در اوقاتی که ساختمان خلوت است حتی الامکان به تنهایی از آسانسور استفاده نکنید. قطع برق از اصلی ترین مشکلات در استفاده از آسانسورها در کشور ماست. اگر چه آسانسورها باید به سیستم «BLACK OUT» مجهز باشند تا در زمان قطع برق، کابین، هم تراز یک طبقه متوقف شود اما در مواقعی امکان حبس در آسانسور وجود دارد. معمولا بلافاصله بعد از گیر افتادن در آسانسور، احساس خفگی به افراد دست می دهد که این، بیشتر یک توهم است تا واقعیت. بد نیست بدانید که هیچ فردی در حوادث آسانسور دچار خفگی نمی شود و ذهنیتی که برای مردم در خصوص تمام شدن اکسیژن در آسانسور ایجاد شده کاملاً اشتباه است و چنین موردی در ساختار آسانسورهای امروزی امکان ندارد. تنها مشکل، استرس و نگرانی حادثه دیدگان است. بنابراین در چنین مواردی فردی به شکستن شیشه آسانسور اقدام نکند چون فقط کار را خراب تر و خطر را بیشتر می کند.
همچنین لازم است که افراد محبوس، تا لحظه اعلام گروه نجات برای خروج از کابین منتظر بمانند، چون در مواردی افراد در هنگام خروج عجله به خرج داده اند و همزمان، آسانسور راه افتاده که این موضوع تا به حال قربانیان زیادی گرفته است. در هر صورت، خونسردی خیلی مهم است؛ خونسرد و صبور باشید.
آسانسورها معمولاً در نصب و راه اندازی مشکلی ندارند؛ به خصوص آسانسورهای جدید به وسیله اداره کل استاندارد کنترل می شوند، اما مالکان ساختمان ها باید توجه کنند با توجه به قرارداد سرویس و نگهداری که در زمان صدور تاییدیه استاندارد از شرکت های طراحی و مونتاژ آسانسور دریافت می شود، این اقدام هر ماه توسط شرکت مربوط انجام شود.لازم است به این موضوع توجه ویژه شود که تاییدیه های ایمنی استاندارد آسانسور یک ساله است و هر سال باید برای بازرسی ادواری و تمدید اعتبار این تاییدیه اقدام کنید تا از بروز حوادث جلوگیری شود.
سازمان ملی استاندارد ،آسانسورهایی را که از سال 95 نصب شده اند  به نصب پلاک 10 رقمی ملزم کرده است که مردم با ارسال این شناسه به سامانه پیامکی 10001517 می توانند از وضعیت اعتبار تاییدیه مطلع شوند.