نگرانی درباره سرنوشت نان های خشک

آفلاتوکسین، سمی خطرناک و مهلک است که بارها هشدارهای لازم درباره آن داده شده است، سمی که ممکن است در برخی کنسروهای غذایی هم وجود داشته باشد و از همه بدتر روی مواد غذایی کپک زده جا خوش می کند.
این روزها به دلیل کیفیت پایین نان در برخی مناطق گفته می شود مقدار دورریز نان نیز زیاد شده است.
با این که نان همیشه بر سر سفره ها از قداستی خاص برخوردار بوده است اما برخی به دلیل ترس از آفلاتوکسین و اثرات مهلک آن در نگهداری از نان و چگونگی دور ریز کردنش مانده اند.
برخی کارشناسان اظهارمی کنند که بهتر است نان های کپک زده و آن هایی که رطوبت دارند به جای آن که جداگانه نگهداری و به نان خشکی ها داده شوند، دور ریخته شوند زیرا در فرایندی که نان خشکی ها نان ها را جمع آوری می کنند، نگهداری از نان های خشک برای مدت طولانی در انبارهای غیراستاندارد سبب میشود بخش بسیار زیادی از آنها کپک بزنند.
این شروعی برای ظاهر شدن آفلاتوکسین است تا بلای جان شود. نان رطوبت می بیند و بلافاصله کپک می زند و خوراک دام ها و سم خطرناک آفلاتوکسین از طریق این چرخه وارد بدن انسان می شود.
ریختن نان های خشک در حیاط خانه
یکی از کودکانی که با چرخ دستی خود مواد بازیافتی و زباله های خشک را جمع آوری می کند در پاسخ به این سوال که سرنوشت نان های خشک چه می شود؟
می گوید: همه روزه مواد بازیافتی و نان های خشک جمع آوری شده را به یکی از محله های حاشیه شهر و منزل یکی از افرادی که دستی در این کار دارد، می برم و یک بار دیده ام که همه نان های خشک را در گوشه ای از حیاط خانه اش ریخته است و چندین نفر برای خرید و بردن نان ها به دامداری شان آمده اند.
دپوی سنتی زباله
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به این که برای انبارهای نگهداری از ضایعات و نان خشک به صورت سیستماتیک مجوزی داده نمی شود تا شرایطی نیز برای آن ها تعیین شود، اظهارمی کند: در صورت مشاهده یا شکایت با این گونه موارد برخورد خواهد شد. دکتر «دلشاد» در پاسخ به این سوال که ضایعات موجود در زباله های ایستگاه موقت زباله باعث پراکنش آلودگی می شود و چه اقدامی در این زمینه انجام خواهد شد؟ می گوید: در این زمینه کارگروهی در استانداری وجود دارد و تا زمانی که کارخانه کمپوست در بجنورد ایجاد نشود، مجبور هستیم به همان روش سنتی دپوی زباله را انجام دهیم و در این راستا چندین بار تذکرهایی به شهرداری داده شده و مکان های دپوی زباله تغییر یافته و فقط مشکل از جایی به جای دیگر رفته است.
تغذیه دام ها با نان خشک
هر چند خوراک دام در دامداریهای صنعتی به صورت تخصصی و فنی انجام می شود و معمولاً از مواد مغذی مختلفی تشکیل میشود ولی شاید بتوان گفت برخی دامداریهای سنتی برای کاهش هزینهها از نان خشک برای خوراک دام استفاده میکنند.
البته معاون سلامت اداره کل دام پزشکی خراسان شمالی، تغذیه دام ها را به شیوه سنتی و با مصرف نان خشک چندان معمول نمی داند و اظهارمی کند: در زمان قدیم مواردی از تغذیه دام ها با نان خشک دیده می شد که این امر بیشتر در برخی دامداری های سنتی و عشایری بود اما در دامداری های صنعتی از نان خشک استفاده و توصیه ای هم به این شیوه نمی شود.
دکتر «رمضانی» ادامه می دهد: البته نمی توان گفت که مواردی از این قبیل وجود ندارد بلکه ممکن است از چشم ناظران دور مانده باشد.
وی با اشاره به آلودگی های قارچی نان های خشک بیان می کند: تغذیه دام ها با ضایعات نان خشک بر سلامتی دام ها نیز اثر نامطلوبی دارد و هم اکنون که قیمت دام افزایش پیدا کرده است کمتر دامداری حاضر خواهد بود به این شیوه دام هایش تغذیه شوند و بیشتر آن ها از خوراک ها و نهاده های دامی کارخانه ای برای تغذیه استفاده می کنند و هر چند که وضعیت مراتع چندان مناسب نیست اما باز هم از تولیدات کارخانجات برای تغذیه دام ها بهره می برند.
وی برای صحه گذاشتن بر این موضوع خاطرنشان می کند: هم اکنون نان خشکی ها و نمکی ها نیز در خیابان ها کمتر دیده می شوند و این خود می تواند موید این باشد که چندان از نان خشک برای تغذیه دام ها استفاده نمی شود.