میراث تاریخی فراموش شده جاجرم

سید رسول حسینی 
آثار و بناهای تاریخی بخش عمده ای از فرهنگ و تمدن هر منطقه محسوب می شود که از دوره های مختلف پا برجا مانده اند و امروز در دسترس ما هستند. جاجرم با پیشینه تاریخی غنی یکی از قدیمی ترین شهرهای خراسان بزرگ و در مسیر جاده ابریشم قرار گرفته و با وجود بناهای تاریخی فراوان متاسفانه مدتی است شاهد بی توجهی به حفظ و مرمت این آثار ارزشمند هستیم.
«میرابی» یکی از شهروندان جاجرمی در این باره گفت: بناهای تاریخی شناسنامه هر شهر و منطقه است که متاسفانه به بسیاری از بناهای ارزشمند جاجرم توجهی نمی شود و برخی از آن ها تخریب شده است. 
یکی از بارزترین این بناها سردابه است که در ورودی جاجرم قرار دارد که بدون توجه به حریم این اثر ارزشمند (با کمتر از ۳ متر فاصله) در مجاورت آن کشاورزی و قطعا این اثر ارزشمند در آینده ای نزدیک دچار خسارت‌های فراوانی می شود.
علیزاده دیگر شهروند جاجرمی می گوید: یکی از مهم ترین دلایل رها شدن آثار باستانی جاجرم نبود اداره میراث فرهنگی در این شهرستان است که با توجه به تعدد آثار تاریخی متاسفانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این شهر همچنان به صورت نمایندگی اداره می شود و ارتقای نمایندگی به اداره یکی از خواسته های مردم است.
«محمدی» یکی دیگر از شهروندان گفت: نارین قلعه یکی از مهم ترین آثار تاریخی جاجرم و در مرکز بافت قدیمی این شهر قرار گرفته است و در سفر معاون سازمان میراث فرهنگی کشور در سال ۹۶ جهت احیا و بازسازی این اثر مبلغ ۵ میلیارد تومان در نظر گرفته شد که متاسفانه پس از گذشت بیش از ۴ سال هیچ تغییری در آن انجام نشده و این میراث ارزشمند در حال تخریب شدن است.
حسینی یکی دیگر از شهروندان گفت: مراسم تاسوعا و عاشورای حسینی جاجرم در فهرست میراث ناملموس کشور قرار گرفته است که این مراسم هر سال در حسینیه بزرگ برگزار می شود. ساخت بنای این میراث با توجه به همجوار بودن با موزه مردم شناسی چندین سال است که از سوی میراث فرهنگی متوقف شده و بلاتکلیف مانده است که امیدواریم با درایت مسئولان این مشکل رفع شود.
 یکی دیگر از شهروندان گفت: تنگه گزی مهم ترین مرکز گردشگری و تفریحی جاجرم است که در سال های اخیر تا حدودی سر و سامان یافته اما علی رغم وعده های مختلف در خصوص برق رسانی به این منطقه، این امر تا کنون محقق نشده است.
 رئیس نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جاجرم گفت: ۶۲ اثر تاریخی در جاجرم ثبت شده است که حاکی از غنای تاریخی و فرهنگی این شهرستان است. 
محمدپور افزود: ترمیم قلعه سفید، مرمت بنای قدیمی ایستگاه راه آهن جاجرم، مرمت بنای شیخ اندقان در بخش سنخواست و مرمت بخش دیگری از رباط قلی از جمله پروژه هایی است که به زودی انجام خواهد شد.
وی افزود: با پیگیری های صورت گرفته طی سال های اخیر 2 مجموعه بوم‌گردی در بخش شوقان افتتاح شد که امیدواریم در آینده ای نزدیک شاهد توسعه بخش گردشگری این شهرستان باشیم.