صندوق رفاه گرهی از مشکلات دانشجویی باز نکرد
تسهیلات قطره چکانی برای دانشجویان
نویسنده : بهروز
صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم برای کمک به تأمین بخشی از هزینههای دانشجویان ایرانی مستعد و مشغول به تحصیل در دانشگاه های علوم پزشکی و مؤسسات آموزش عالی در چارچوب آیین نامه این صندوق، تسهیلاتی را پرداخت میکند تا گرهی از مشکلات دانشجویان باز شود اما مدتی است پرداخت وام و حتی وام شهریه در برخی دانشگاه ها با مشکل مواجه شده است و صف دریافت متقاضیان وام روز به روز طولانی تر می شود و تعداد کمی از دانشجویان دانشگاه ها به خصوص دانشگاه های غیر دولتی موفق به دریافت وام می شوند.
به گفته یکی از دانشجویان با این که وام های صندوق رفاه با هدف تسهیل ادامه تحصیل دانشجویان پرداخت می شود اما در این سال ها پرداخت تسهیلات با چالش هایی همراه بوده که دست متقاضیان را در پوست گردو می گذارد و به دغدغه تبدیل شده و یکی از این مشکلات اولویت بندی پرداخت تسهیلات و ابلاغ دیر هنگام آن ها است که به طور معمول با زمان نیاز دانشجویان تناسبی ندارد.
وام های دیر هنگام
« کاظمی» از جمله دانشجویانی است که از روند و چگونگی پرداخت تسهیلات گلایه مند است، این دانشجو با بیان این که این وام ها به منظور هزینه های سکونت در خوابگاه، شهریه و تحصیل پرداخت می شود، می گوید:روند پرداخت وام کند است در حالی که پرداخت این وام ها که باید اول ترم برای رفع نیاز دانشجویان باشد به آخر ترم می کشد. وی از اولویت بندی شدن پرداخت ها نیز سخن می گوید و اظهارمی دارد: این وام ها بر اساس اولویت به دانشجویانی پرداخت می شود که ورودی سال های گذشته هستند بنابراین بعضی از دانشجویانی که در آخر لیست قرار دارند از دریافت مبالغ باز می مانند.
وی مشکلات دریافت وام های دانشجویی را مختص به تمام دانشجویان استان می داند و ادامه می دهد: معمولاً پاسخ شفافی در این باره به دانشجویان داده نمی شود و همیشه مسئولان می گویند؛ پول نداریم، اعتبار تخصیص داده نشده و ندادند و مانند این ها.
متناسب نبودن مبلغ وام ها
« ایمانی» هم از متناسب نبودن مبلغ وام با نیازها و هزینه های دانشجویی گلایه دارد و در این مورد اظهارمی دارد: وام های دانشجویی برای یک ترم 350 تا 380 هزار تومان است در حالی که نیاز مالی یک دانشجو حدود 800 هزار تومان است.این دانشجو که به گفته خود هر ترم از وام های دانشجویی استفاده می کند، به زمان بر بودن پرداخت تسهیلات نیز اشاره می کند و ادامه می دهد: آنقدر تسهیلات دانشجویی دیر پرداخت می شود که دانشجویان مدام مقروض می شوند و از سویی ضمانت های مورد نیاز برای دریافت وام دانشجویی نسبت به گذشته سخت تر شده است به نحوی که در حال حاضر داشتن یک ضامن کارمند دارای حکم کارگزینی از شروط اصلی دریافت این تسهیلات است و برای همین خیلی ها نمی توانند از وام استفاده کنند.
افزایش سقف تسهیلات
برخی از دانشجویان در اولویت دریافت قرار گرفته اند اما ضامن ندارند تا از وام استفاده کنند اما بسیاری از آن ها هم هنوز نتوانسته اند وام بگیرند.
یکی از دانشجویان ورودی جدید یکی از دانشگاه های استان با بیان این مطلب می گوید: با این که متقاضی دریافت این تسهیلات هستم و شرایط دریافت وام را دارم اما تاکنون موفق به دریافت تسهیلات نشده ام.
وی اضافه می کند: هر ترم برای دریافت وام شهریه و خوابگاه مراجعه می کنم اما در اولویت دریافت قرار نمی گیرم و این در حالی است که بومی هم نیستم و هزینه ای هم که هر ترم برای خوابگاه می پردازم زیاد است.
در این میان عده ای دیگر خبر از کم شدن و حتی قطع پرداخت وام های دانشجویی می دهند.
افزایش شهریه بدون افزایش سقف وام
صابریان دانشجوی عمران دانشگاه آزاد است. او می گوید:هر ترم شهریه دانشگاه افزایش پیدا می کند اما سقف وام شهریه افزایش پیدا نمی کند و این در حالی است که نیاز ما دانشجویانی که علاوه بر پرداخت شهریه ثابت و متغییر باید هزینه خوابگاه را هم پرداخت کنیم بیشتر از دانشجویان دانشگاه دولتی است.
نیری یکی دیگر از دانشجویان هم عنوان می کند: متاسفانه به دانشجویان دانشگاه های شبانه و غیر انتفاعی وام به سختی پرداخت می شود اما هزینه های ما بیشتر از دیگر دانشجویان است.
در همین رابطه معاون دانشجویی موسسه آموزش عالی اشراق می گوید: صندوق رفاه امسال اعتبار خوبی به دانشگاه های غیر دولتی اختصاص نداده است و بسیاری از دانشجویان از دریافت وام بازماندند.
دکتر امانی می افزاید: 70 درصد از متقاضیان دریافت وام دانشجویی نتوانستند در ترم قبل وام دریافت کنند و از سویی مبلغ وام هم ناچیز است. وی ادامه می دهد: اعتباری که امسال در ترم اول به وام دانشجویان اختصاص یافت خیلی کم بود و از سویی تعهدی هم برای پرداخت وام به دانشجویان شبانه و غیر انتفاعی وجود ندارد.
اما گویا وضع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی استان بهتر از دیگر دانشجویان است. در این مورد دکتر «ابراهیم زاده» معاون دانشجویی- فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی استان با تکذیب کم و یا قطع شدن تسهیلات دانشجویی از افزایش سقف پرداخت وام های دانشجویی خبر می دهد و می گوید: 326میلیون و 500 هزار تومان برای وام تحصیلی و ۳ میلیون و 600هزار تومان نیز به وام مسکن تخصیص یافته است .
به گفته وی دانشجویان مجرد 495 هزار تومان و متاهلان 825هزار تومان وام تحصیلی دریافت می کنند و وام هایی مانند وام مسکن هم به دانشجویان پرداخت می شود.
وی با بیان این که 541 دانشجو برای دریافت وام تحصیلی ثبت نام کرده اند بیان می کند: طبق روال گذشته وام ها به تمامی متقاضیان پرداخت میشود.
دکتر «مسعودی فر » سرپرست دانشگاه پیام نور خراسان شمالی نیز با بیان این که وام های دانشجویی از محل صندوق رفاه دانشجویی پرداخت می شود می گوید: در عملکرد صندوق رفاه دخالتی نداریم و فقط مجری و واسطه هستیم. وی اظهار می دارد: اولویت بندی شکل گرفته به دلیل سهمیه بندی وام برای استان هاست که معمولا متقاضیان بیشتر از سهمیه تعریف شده اند.