بازی های بومی محلی در انتظار احیا
نویسنده : عوض زاده
بازی های بومی، محلی به عنوان ورزش هایی که ریشه در تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم دارد همواره از جذابیت خاص خود بهره مند بوده است اما رفته رفته با افزایش شهرنشینی و عوامل موثر دیگر مانند حمایت نشدن رنگ و لعاب خود را از دست داده و در بین خانواده ها و اقوام و حتی روستاییان تا حدی به فراموشی سپرده شده است.
شیروان به دلیل غنای فرهنگی و قومیتی از تنوع زیادی در بازی های بومی، محلی برخوردار است.
بخش های مرزی سرحد و قوشخانه، بخش مرکزی و حضور عشایر در ییلاق های شیروان که هر کدام دارای بازی های بومی، محلی خاص و متنوع هستند لزوم توجه، احیا و توسعه این بازی ها را متذکر می شود. یکی از شهروندان شیروانی می گوید: حفظ و اشاعه این بازی ها به واسطه نقش مهم آنان در ایجاد شور و نشاط در بین مردم باید در دستور کار قرار گیرد. «هاتفی» می افزاید: بازی های بومی، محلی طی سالیان طولانی با رفتار و فرهنگ مردم منطقه آمیخته شده است. یک شهروند دیگرتصریح می کند: در روستاها که این فضا و بستر فراهم است اما بسیاری از این بازی ها به فراموشی سپرده شده است.
«هادی نیازی» با بیان این که تقویت قوای جسمانی و ذهنی از ویژگی های بارز بازی های بومی، محلی است، اظهار می دارد: توسعه و بسط این بازی ها خودباوری و همچنین توسعه ورزش قهرمانی را در پی خواهد داشت. وی اضافه می کند: در حال حاضر ورزش کشتی با چوخه یکی از بازی هایی است که به خوبی مورد توجه قرار گرفته و نتیجه آن را در کسب مقام های مختلف قهرمانان شهرستان در رشته کوراش و کشتی پهلوانی می بینیم. در همین رابطه، رئیس هیئت ورزش روستایی و بازی های بومی، محلی شیروان با بیان این که این هیئت در دو بخش ورزش روستایی و بازی های بومی، محلی فعالیت می کند، اظهارمی کند: هیئت در حوزه ورزش روستایی چه در رشته های سنتی و چه ورزش های مدرن می تواند فعالیت کند و در بخش بازی های بومی، محلی برنامه ریزی و فعالیت هم در روستا و هم در شهر برای هیئت تعریف شده است که این نشان از گستردگی فعالیت های این هیئت است.
«باقر مرسل» با اشاره به ظرفیت های بالای شیروان در بخش بازی های بومی، محلی می افزاید: در گذشته نسبت به این هیئت کم توجهی شده بود، هر چند اداره ورزش و جوانان اقداماتی را انجام داده است. وی با بیان این که ترکیب جدید هیئت ورزش روستایی و بازی های بومی، محلی شیروان از مرداد ماه امسال با تشکیل هفت کمیته و هیئت رئیسه جدید آغاز به کار کرده است، خاطر نشان می کند: طی این مدت کمیته های روستایی، بومی و محلی، داوران و مربیان، داوطلبان، معلولان، بازاریابی و روابط عمومی سازمان دهی شده و کار خود را شروع کرده اند.
وی از راه اندازی دفتر هیئت در سالن ورزشی 17 شهریور خبر می دهد و با بیان این که با حضور نیروهای جوان و تحصیل کرده ای که جذب هیئت شده اند،می توان آینده خوبی را برای این هیئت و بازی های بومی، محلی شیروان متصور شد، می افزاید: در همان ابتدای کار جلسه ای را با رئیس فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی، محلی ترتیب دادیم که هر چند وی از وضعیت ورزش روستایی و بازی های بومی، محلی استان ابراز نارضایتی کرد اما با مذاکراتی که صورت گرفت می توان به آینده کار خوش بین بود که در همین رابطه، وی قول سفر به شیروان را داد و همچنین حدود 50 میلیون ریال اعتبار غیرنقدی در قالب توپ و لباس برای هیئت تحویل گرفتیم. وی همچنین به برگزاری اولین مسابقات بومی، محلی شیروان در هفته دولت اشاره و تصریح می کند: اولین مسابقات بومی، محلی شیروان یادواره شهید حججی در دو رشته دوز (تیس کویان) ویژه آقایان و یک قل، دو قل ویژه بانوان برگزار شد که بیش از 300 شرکت کننده در طی 3 شب در پارک های کوثر، فرهنگ و شیرکوه شیروان در این مسابقات به رقابت پرداختند و به 18 نفر جوایزی اهدا شد. وی با اشاره به این که تقویم سالانه هیئت به زودی تنظیم خواهد شد، می گوید: خراسان شمالی و شیروان ظرفیت های بومی، محلی و فرهنگی خوبی برای ارائه در سطح ملی دارند که در این زمینه به جد پیگیر کسب میزبانی المپیاد ورزشی روستاییان کشور در بخش ورزش های سنتی و مدرن خواهیم بود که اگر مسئولان کمک کنند قابلیت میزبانی این مسابقات را در سال 97 یا 98 خواهیم داشت. «مرسل» به نبود امکانات در این هیئت اشاره می کند و می افزاید: با توجه به ماهیت بازی های بومی، محلی با کمترین امکانات و حتی در زمین خاکی هم فعالیت خواهیم کرد اما قطعا اجرای هر برنامه ای نیازمند بودجه است. وی مهم ترین مسئله را ایجاد درآمد پایدار برای هیئت می داند و ادامه می دهد: واگذاری یک سالن ورزشی به این هیئت می تواند کمک فراوانی کند.
رئیس هیئت ورزش روستایی و بازی های بومی، محلی شیروان همچنین در رابطه با وضعیت داشته های داوری و مربیگری در این زمینه تصریح می کند: اخیرا دوره مربیگری و داوری ویژه معلمان در بجنورد برگزار شد که تعدادی از معلمان شیروانی در این دوره حضور داشتند و در آینده بنا بر نیاز پیگیر برگزاری این دوره در شهرستان و آموزش بازی های بومی، محلی فراموش شده به نسل جوان و نوجوان خواهیم بود.