
نسخه ای برای پاییز و زمستان
تعداد بازدید : 171
دانستنی ها درباره واکسن آنفلوانزا
علوی
ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا در پاییز و زمستان یکی از شایع ترین دلایل مراجعه به پزشک است که باید حتماً به طور کامل درمان شود تا عواقبی برای اعضای بدن در پی نداشته باشد. فصل که تغییر می کند برخی اوقات با سرما خوردگی و آنفلوانزا درگیر می شویم و آب ریزش بینی و بی حالی به سراغ مان می آید. ویروس ها در فصل های پاییز و زمستان با ضعیف کردن سیستم ایمنی بدن منجر به بروز بیماری هایی همچون سرماخوردگی و آنفلوانزا می شوند.
با آمدن پاییز و رفتن بچه ها به مدرسه، گاهی بیماری های ویروسی شیوع می یابد و بسیاری از خانواده ها به ویژه آن هایی که فرزندان کوچک دارند با این مشکل درگیر می شوند.
یکی از شهروندانی که به گفته خودش سیستم ایمنی فرزندش ضعیف است، اظهارمی کند: همیشه با آمدن پاییز دخترم به سرماخوردگی و آنفلوانزا مبتلا می شود و هر بار ناچار می شود یکی، دو روز به مدرسه نرود و همین امر باعث می شود از درس ها عقب بیفتد. وی که تمایلی به ذکر نامش ندارد، ادامه می دهد: سال گذشته به توصیه یکی از دوستانم می خواستم فرزندم واکسن آنفلوانزا تزریق کند اما همسرم مخالفت کرد و گفت شاید این واکسن عوارض خوشایندی برای دخترم که سیستم ایمنی پایینی دارد، نداشته باشد. وی خاطرنشان می کند: دخترم سال گذشته هر دو هفته یک بار به سرماخوردگی یا آنفلوانزا مبتلا می شد و مراقبت های پیشگیرانه فایده ای نداشت. اما شهروندی دیگر که 25 سال دارد، می گوید: من دو سال است که واکسن آنفلوانزا تزریق می کنم و میزان ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا هنگامی که این واکسن را تزریق می کنم خیلی کم می شود. «کریمی» ادامه می دهد: امسال نیز درصدد هستم این واکسن را تزریق کنم. شهروندی دیگر که حدود 2 سال پیش واکسن آنفلوانزا تزریق کرد، بیان می کند: به دلیل بیماری قلبی که داشتم پزشک برایم واکسن آنفلوانزا تجویز کرد پس از تزریق این واکسن در آن سال خیالم راحت بود و مشکلی برایم پیش نیامد. «صالحی» می افزاید: سال گذشته تصورم این بود که چون سال قبل واکسن تزریق کرده ام بدنم نسبت به بیماری مقاوم شده است و نیازی به تزریق مجدد ندارم به همین دلیل دوباره این واکسن را تزریق نکردم و همین موضوع باعث شد یکی، دو نوبت دچار بیماری شوم و چون از عارضه قلبی رنج می برم دچار دردسر و مشکلات زیادی شدم. یکی از مادرانی که فرزندش در مقطع ابتدایی تحصیل می کند، می افزاید: از آن جایی که برخی بچه ها چندان به بهداشت فردی اهمیت نمی دهند و ممکن است زود به زود به آنفلوانزا و سرماخوردگی مبتلا شوند و همکلاسی های شان را مبتلا کنند، واکسن آنفلوانزا را خریداری کرده ام تا در فرصت مناسبی فرزندم تزریق کند.
یک پزشک فوق تخصص بیماری های عفونی کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بهترین زمان تزریق واکسن به کودکان و سالمندان را شهریور و مهر می داند و می گوید: تزریق واکسن آنفلوانزا به کودکان بالای شش ماه و سالمندان که بیش از دیگر افراد در معرض بیماری های عفونی قرار دارند، ضروری است.
دکتر «کوروش یوسفی حسن آباد» ادامه می دهد: کودکان مبتلا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت، آسم، نارسایی کلیه، نقص ایمنی و آنمی داسی شکل بهتر است از مزایای واکسن آنفلوانزا بهره مند شوند.
وی تصریح می کند: تجویز این واکسن به افرادی که در معرض خطر هستند لازم و ضروری است.
وی این واکسن را برای بزرگ سالان مفید و موثر میداند و اظهارمی کند: تزریق این واکسن به افرادی که به ترکیبات آن حساسیت شدید یا سابقه آنافیلاکسی دارند، توصیه نمی شود.
وی ابتلا به سندروم «گلین باره» را از عوارض نادر تزریق این واکسن برمی شمرد و خاطر نشان می کند: افراد مبتلا به این سندروم بهتر است از تزریق این واکسن خودداری کنند.
به گفته وی، افرادی که به استفاده از واکسن آنفلوانزا تمایل دارند می توانند تا پایان زمستان برای تزریق آن اقدام کنند.
وی با بیان این که بین تزریق این واکسن و سرما خوردگی هیچ رابطه ای وجود ندارد، تصریح می کند: تزریق واکسن آنفلوانزا از فرد در برابر بیماری آنفلوانزا محافظت می کند و در صورت ابتلای فرد به شکل خفیف آن را تجربه می کند.
این پزشک فوق تخصص خاطرنشان می کند: باید در کودکان بالای سه سال دوز واکسن به طور کامل باشد و در بین 6 ماه تا 3 سال دوز آن به نصف کاهش یابد.
وی می افزاید: کودکان زیر هشت سال که برای نخستین بار واکسن دریافت می کنند باید دو واکسن، زیر یک ماه و به طور سالانه آن را تزریق کنند، این در حالی است که برای کودکان هشت سال به بالا دریافت یک واکسن در سال کفایت می کند.
سرپرست شبکه بهداشت و درمان بجنورد هم در این باره با بیان این که به دلیل تغییر فصل، بیماری های آنفلوانزا و سرماخوردگی شایع می شود، می افزاید: رعایت بهداشت فردی در پیشگیری و گسترش آنفلوانزا و سرماخوردگی بسیار موثر است.
دکتر «ابراهیم بازخانه ای» اظهار می کند: در صورت ابتلا به آنفلوانزا بیمار باید نکات بهداشتی را رعایت کند که این مهم نیازمند آموزش خودمراقبتی است و با رعایت موارد ایمنی و بهداشتی از سرایت بیماری به سایر افراد پیشگیری می شود.
وی خاطرنشان می کند: رعایت بهداشت فردی، شست و شوی دست ها، استحمام و ضد عفونی کردن محیطی که بیمار در آن قرار دارد در پیشگیری از انتقال آنفلوانزا موثر است.