مقاومت بازار حبوبات در برابر کاهش قیمت
شیری
طی یک سال اخیر قیمت انواع حبوبات افزایش زیادی داشته است و با وجود این که گفته می شود روند قیمت ها کاهشی شده است اما علت محسوس نبودن آن مشخص نیست.
یکی از شهروندان بجنوردی در این باره می گوید: در حالی که خراسان شمالی تولیدکننده حبوبات است اما همچنان قیمت محصولات تولیدی برابر با محصولات خارجی که وارداتی هستند و از نرخ دلار تأثیر می گیرند، افزایش می یابد.
وی خاطرنشان می کند: در خبرها آمده بود، روند قیمت حبوبات کاهشی شده است اما برای خرید هر کیلو نخود 45 هزار و عدس 33 هزار تومان پرداخت کردم.
وی اضافه می کند: وقتی مسئله را با فروشنده مطرح کردم در جوابم گفت این محصولات را قبلاً با قیمت های بالا خریداری کرده ایم و نمی توانیم زیر قیمت خرید بفروشیم.
وی اظهار می کند: اگر روند قیمت ها افزایشی باشد، قیمت کالاهای موجود در فروشگاه ها هم بلافاصله با قیمت های بالا محاسبه و عرضه می شود اما اکنون که قیمت ها کاهشی است، تمایلی به کاهش قیمت ها ندارند چون هنوز خرید جدید انجام نداده اند.
وی دلیل این نابه سامانی را نبود نظارت دقیق بر بازار مطرح می کند و می افزاید: بازار به حال خود رها شده است و اکنون که می توانیم طعم کاهش قیمت ها را بچشیم، کسبه از سود خود نمی گذرند و گویا نظارتی بر این وضعیت نمی شود.
یکی دیگر از شهروندان می گوید: سال گذشته در حالی که قیمت هر کیلو لپه 30 هزار تومان بود، به محض شنیدن خبر افزایش قیمت این محصول، برخی کسبه بلافاصله آن را با قیمت جدید 35 هزار تومان عرضه کردند اما اکنون که مدتی است اعلام شده روند قیمت حبوبات کاهشی است هنوز کاهش قیمت ها را در این بازار مشاهده نکرده ایم.
یکی دیگر از شهروندان می گوید: متأسفانه برخی کسبه تمایلی به کاهش قیمت حبوبات ندارند و به بهانه خریدهای قدیم، این محصولات را با همان قیمت های سابق عرضه می کنند و به نظر می رسد این کار را تا زمانی ادامه می دهند که دوباره روند قیمت ها افزایشی شود و در این صورت محصولاتی را که با قیمت های پایین خریداری کرده اند هم با قیمت بالا عرضه می کنند.
در این میان یکی از کسبه می گوید: طی یک سال اخیر روند قیمت حبوبات به قدری افزایشی بود که حتی خودمان هم برای خرید و تأمین محصول مورد نیاز ناگزیر به تأمین سرمایه بیشتر بودیم و هیچ سودی عایدمان نمی شد.
وی خاطرنشان می کند: اکنون روند قیمت حبوبات اندکی کاهشی شده است و چون هنوز خریدی نداشتیم ناگزیر با همان قیمت های سابق محصولات را عرضه می کنیم و هر زمانی که محصول جدید خریداری کردیم به طور حتم براساس نرخ های جدید عرضه خواهیم کرد.
وی با بیان این که برخی سیاست های مقطعی و دخالت های دولتی در بازار مشکلاتی را ایجاد می کند، می افزاید: بارها به عنوان بخش خصوصی اعلام کرده ایم دولت باید نقش نظارتی بر بازار داشته باشد نه این که با دخالت در بازار، بر گره های مشکلات بیفزاید.
به گفته وی، با توجه به نوع و حجم کشت برخی از اقلام حبوبات از جمله عدس وابستگی کامل به واردات داریم و بخش قابل توجهی از عدس موجود در بازار وارداتی است اما به دلیل شیوع ویروس کرونا و انجام نشدن واردات با کمبود مواجه شدیم و قیمت ها سیر صعودی داشت.وی می افزاید: اکنون با شروع واردات عدس و نخود، قیمت این حبوبات در عمده فروشی ها کاهش یافته اما چون موجودی انبار با قیمت های قدیم است، ناگزیر به فروش محصولات با قیمت های سابق هستیم.
یک منبع آگاه در این باره می گوید: بازرسی های صنفی می تواند انجام شود اما به دلیل پراکندگی و گسترده بودن شهر در کنار کمبود نیرو، آن طور که باید این نظارت ها نمی تواند مانع سودجویی ها شود.
به گفته وی، اگر دولت برنامه دقیق و مدیریت شده ای داشته باشد می تواند نقش پررنگی را در این زمینه ایفا کند.
یک عمده فروش حبوبات در این باره می گوید: روند قیمت حبوبات به واسطه انجام واردات و نزدیک شدن به فصل برداشت کاهشی شده است اما از آن جایی که این کاهش قیمت ها هنوز در مرکز و خرید جدیدی انجام نشده است ، در بازار شاهد کاهش قیمت ها نیستیم.
«مهام» می افزاید: هم اکنون قیمت نخود عمده فروشی از 30 به 24 هزار و 500 تومان و عدس خارجی به 28 هزار تومان رسیده و عدس داخلی 30 هزار تومان است.
وی خاطرنشان می کند: این کاهش قیمت ها به دلیل این که هنوز محصولات جدید خریداری و به بازار عرضه نشده، بر قیمت مصرف کننده تأثیری نگذاشته است.
به گفته وی، در حالی که نرخ عمده فروشی لپه به 42 هزار و مصرف کننده به 46 هزار تومان رسیده بود، اکنون این نرخ در عمده فروشی به 37 هزار تومان رسیده است که متعاقب آن روند قیمت مصرف کننده هم کاهشی خواهد بود.
وی اظهار می کند: اگر شرایط به همین صورت باشد، امکان دارد در بازه زمانی 15 روزه نرخ های جدید به بازار برسد و قیمت مصرف کننده هم کاهش خواهد یافت.