توقف ماموریت بالون علمی ناسا
ناسا پس از بروز یک ناهنجاری در بالون پرفشار غول پیکرش، آن را به درون اقیانوس آرام انداخت.
ماموریت یک بالون علمی ناسا حدود یک روز و نیم پس از پرواز در یک شنبه گذشته (۱۴ مه) پس از بروز یک نشتی غیرقابل جبران متوقف شد. این بالون که دومین بالون ناسا در نوع خود است اکنون در اعماق اقیانوس آرام قرار دارد. ناسا بالون فوق پرفشار(SPB) خود را در روز جمعه (۱۲ مه) در ساعت ۸:۰۲ بعدازظهر به وقت منطقه زمانی شرقی(۳:۳۲ بامداد شنبه به وقت ایران) از فرودگاه واناکای نیوزلند به سمت آسمان هدایت کرد. پس از شناسایی نشتی و تلاش ناموفق برای رفع آن، مسئولان پرواز در ساعت ۸:۵۴ صبح به وقت منطقه زمانی شرقی(۱۶:۲۴ به وقت ایران) در یک شنبه هفته پیش بر فراز اقیانوس آرام به این ماموریت خاتمه دادند.
بالون فوق پرفشار بار محمولهای به نام رصدخانه فضایی اکستریم ۲ را حمل میکرد که برای شناسایی ذرات پرتوهای کیهانی بین کهکشانی با انرژی فوق بالا طراحی شده است. این ذرات در دام جو زمین میافتند. منشأ این نوع ذرات تا حد زیادی از دسترس محققان دور مانده است. 2-EUSO اکنون در کف اقیانوس قرار دارد و ناسا هیچ برنامهای برای پرتاب بالون فوق پر فشار دیگری طی امسال ندارد.
«دبی فربرادر»، رئیس برنامه بالون علمی ناسا در بیانیهای گفت: این، پایان ناگواری برای ماموریت است و ما علت را که به ما در بهبود فناوری بالونهای فوق پر فشار کمک میکند، بررسی خواهیم کرد. 2EUSO- دومین و آخرین پرتاب بالن فوق پرفشار از واناکا بود. اولین بالون در ۱۵ آوریل به آسمان رفت و هنوز در حال پرواز است. این بالون در لایه استراتوسفر در فاصله حدود ۱۰۰ هزار فوتی(۳۰۵۰۰ متر) شناور است و تلسکوپ تصویربرداری بالون فوق پر فشار(SuperBIT) را حمل میکند که برای اندازهگیری میزان ماده تاریک در خوشههای کهکشانی به کار برده میشود.
نزدیک بودن این بالونها به زمین در مقایسه با پرتابهای مداری باعث صرفهجویی زیادی میشود. 2EUSO- حدود 2 تن وزن داشت بنابراین پرتاب آن به فضا بسیار هزینهبر بود.
در صورت بروز نقص در ماموریت بالون فوق پرفشار مشابه آن چه رخ داد، محموله به عنوان یک لنگر برای بالون عمل میکند و به سرعت آن را به کف اقیانوس میکشاند و از اکثر جانداران دریایی دور میکند.
رصد کاوشگر اروپا از فاصله 1.5 میلیون کیلومتری
کاوشگر «جوس» (JUICE) آژانس فضایی اروپا که در حال دور شدن از زمین است، به تازگی توسط تلسکوپ روباتیک ایرباس رصد شده است. سفر هشت ماهه این کاوشگر به سمت قمرهای یخی سیاره مشتری از ماه گذشته آغاز شد. «جوس» در روز ۱۴ آوریل به فضا پرتاب شد.
این کاوشگر پس از رسیدن به مقصد، جو منظومه مشتری و فیزیک آن را بررسی خواهد کرد. علاوه بر این به بررسی اقیانوسهای قمرهای گانیمد، کالیستو و اروپای مشتری خواهد پرداخت و پتانسیل آن ها برای میزبانی حیاتی را که میشناسیم بررسی میکند. آن گونه که ایسنا نوشت: فیلم جدید «جوس» توسط تلسکوپ روباتیک ایرباس (ART) که یک ابزار زمینی در اسپانیا برای کمک به نظارت و ردیابی فضا طراحی شده است، ثبت شد.
این تلسکوپ که متعلق به ایرباس اسپیس است و توسط آن اداره میشود، کاوشگر مشتری را حوالی ساعت ۶:۵۲ تا ۸:۴۱ بعدازظهر به وقت منطقه زمانی شرقی (۲:۲۲ تا ۴:۱۱ بامداد روز بعد به وقت ایران) در روز ۲۰ آوریل رصد کرد.این فیلم که از ۲۰ تصویربرداری پنج دقیقهای تشکیل شده است، «جوس» را در مرکز نشان میدهد که توسط لکههای درخشانی که ستارههای پس زمینه هستند، احاطه شده است. هنگامی که جوس توسط تلسکوپ روباتیک ایرباس مشاهده شد، حدود یک میلیون مایل (1.5 میلیون کیلومتر) از زمین فاصله داشت. ایرباس این فیلم را روز دوشنبه ۱۵ مه (۲۵ اردیبهشت) در صفحه توئیتر خود منتشر کرد.
«جوس» تا ماه ژوئیه سال ۲۰۳۱ به منظومه مشتری نمیرسد. این سفر حدود هشت سال طول میکشد، زیرا فضاپیما برای رسیدن به سیاره پنجم از خورشید به چندین گذر از کنار زمین، ماه و زهره نیاز دارد. این کاوشگر در ماه اوت سال ۲۰۲۴ (مرداد ۱۴۰۳) به نزدیکی زمین بازخواهد گشت تا از منظومه زمین و ماه کمک گرانشی دریافت کند.
این فضاپیمای آژانس فضایی اروپا یک سال بعد، در ماه اوت سال ۲۰۲۵، از سیاره دوقلوی زمین یعنی زهره بازدید خواهد کرد. پس از آن برای دریافت کمک گرانشی بعدی به سمت زمین خواهد آمد و در سپتامبر سال ۲۰۲۶ و ژانویه سال ۲۰۲۹ از کنار زمین عبور میکند. در نهایت انرژی کافی برای رسیدن به مشتری را جمعآوری خواهد کرد.
«جوس» برای همیشه در مدار مشتری نخواهد ماند. این کاوشگر در ماه دسامبر سال ۲۰۳۴ به مدار قمر گانیمد میرود. اگر این مانور موفقیتآمیز باشد، جوس اولین فضاپیمایی خواهد بود که تاکنون به دور قمر سیارهای غیر از زمین میچرخد.