کابوس مستاجران برای تمدید قرارداد اجاره
موعد تمدید قرارداد و جابه جایی مستاجران آغاز و افزایش نجومی اجارهبها و کمیسیون بنگاههای املاک به کابوسی برای مستاجران خراسان شمالی تبدیل شده است و در این میان دولت با راه اندازی سامانه «خودنویس» سعی در کنترل این بازار دارد. هر سال در بهار و تابستان بازار اجاره منازل داغ میشود، در این میان سودجویانی در بازار مسکن خراسان شمالی جولان می دهند که به دنبال افزایش اجاره بها یا افزایش کمیسیون بنگاهها هستند که این موضوع نارضایتی مردم را به دنبال دارد. مسکن در خراسان شمالی که همواره با افزایش قیمت رو به رو است و تداوم این روند در فصل جا به جایی مستاجران موجب تشدید کابوس کرایه نشینها شد زیرا با تداوم افزایش قیمت مسکن نرخهای پیشنهادی اجاره بها با میزان قدرت پرداختی مردم فاصله دارد. بهمن ماه ۱۴۰۲ بود که سامانه خودنویس به عنوان نسخه جدید سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات راه اندازی شد تا مردم به صورت ۲۴ ساعته بتوانند بهطور رایگان و بدون مراجعه به بنگاه، ملک خود را معامله کنند. فراهم آوری ثبت رایگان قراردادها برای عموم مردم و کاهش هزینه خانوارهای موجر و مستاجر، پیشگیری از امکان ثبت قرارداد توسط افراد ممنوع المعامله و تمام الکترونیکی کردن قراردادها و امکان تبدیل اسناد عادی به رسمی بدون کمترین از نقاط قوت و مزایای سامانه خودنویس است.
افزایش ۲۵ درصدی اجاره بها در خراسان شمالی
کارشناس مسکن و ساخت اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی گفت: قانون ساماندهی بازار املاک و مستغلات سقفی را برای این موضوع تعیین کرده و نرخ مصوب اجاره بها امسال با تصویب شورای عالی کشور در این استان ۲۵ درصد اعلام شد. عیسی رحیم زاده اظهارکرد: اجاره ملک یکی از دلایل اصلی تورم زاست که سامانه املاک و مستغلات مشاوران را الزام به کد رهگیری کرده و تاکنون هزار و ۳۰۰ مصوبه و قرارداد در سامانه خودنویس ثبت شده است. وی با اشاره به گشت ساماندهی مشاورین املاک استان خاطرنشان کرد: تعزیرات، اداره صنعت، معدن و تجارت، بازرس اتحادیه، اصناف، بسیج اصناف و پلیس اماکن متشکل از گشت مشترک این مجموعه هستند و در صورت رویت تخلف تشکیل پرونده انجام خواهد شد. کارشناس مسکن و ساخت اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی گفت: تامین مسکن به تناسب نیاز خانوارها هدف اصلی است و تاکنون اسامی ۸۳ هزار متقاضی در سامانه خودنویس ثبت شده است. وی عنوان کرد: از این تعداد ۶۵ هزار نفر واجد شرایط، ۳۷ هزار و ۵۹۰ نفر تایید و مستندات ۳۲ هزار نفر تکمیل شدند. رحیم زاده ادامه داد: شهروندان در تامین اولیه آورده مسکن مشکلات بسیاری دارند و متاسفانه بانک ها در ودیعه مسکن همکاری های لازم را ندارند. وی افزود: یک هزار و ۹۰۰ واحد صنفی مشاور املاک در این استان فعالیت دارند که ۱۴ مورد سال گذشته پلمب شد و این خود نشان از تخلف بالای آنان در این زمینه است. کارشناس مسکن و ساخت اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی اضافه کرد: ۹۰۰ مشاور املاک در بجنورد فعالیت دارند که به نسبت جمعیت بسیار زیاد و تاکنون ۱۰۹ مشاور بی سواد مطلق گزارش شده که این در نوع خود خطرناک است. کارشناس مسکن و ساخت اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی با اشاره به بازار نابسامان مسکن استان اضافه کرد: مسائل و مشکلات بسیاری در این زمینه وجود دارد زیرا که عرضه و تقاضای مسکن در یک بازه زمانی نامتناسب و حجم تقاضا موجب افزایش قیمت مسکن شد. وی ادامه داد: برای کنترل بازار قوانینی از سال ۹۸ مصوب و برای همه ارسال شده تا مشخصات مسکن در این سامانه به ثبت برسد، با ثبت نام در این سامانه یکی از نقطه ضعف های مسکن مشخص و رفع خواهد شد. رحیم زاده تاکید کرد: اطلاعات دقیقی که در این سامانه ثبت می شود بر اساس اطلاعات موجود سرپرست خانوار و مالکیت انجام می شود و چنانچه ایرادی باشد باید شخص نسبت به اصلاح آن اقدام کند و چنانچه فرد نسبت به خوداظهاری ثبت نداشته باشد از ارائه یک سری خدمات محروم خواهد شد. وی بدون دادن آماری از تعداد واحدهای خالی استان گفت: ۱۸۲ هزار واحد خالی در کشور ۲ سال اخیر توسط سامانه خودنویس شناسایی و به بازار عرضه و ۸۲ پرونده اختصاصی مالیاتی تشکیل شد. کارشناس مسکن و ساخت اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی بیان کرد: سامانه خودنویس نسخه تکمیلی و بروز شده سامانه املاک و مستغلات کشور است و براساس نیاز و در راستای تحقق اهداف قوانین مربوطه صرفا تحت نام و نماد جدید در اختیار عموم شهروندان و کاربران قرار گرفته و فعالیت آن از بهمن ماه سال ۱۴۰۲ آغاز شده است. وی افزود: ۷۷۰ هزار قرارداد رهن و اجاره مسکن تاکنون در این سامانه منعقد شده و ۱۰ هزار و ۹۹۰ میلیارد ریال کاهش هزینه و صرفه جویی دولت به نفع شهروندان برای مالک و مستاجر انجام شده است.
۱۰۰ مورد بازرسی از دفتر مشاوران املاک
معاون مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان شمالی گفت: ۱۰۰ مورد بازرسی مشترک به منظور ساماندهی مشاوران املاک با همکاری دستگاه های نظارتی از ابتدای امسال تاکنون از املاک بجنورد انجام شد. حمیدرضا کفاش اظهارکرد: ۱۳ مورد تخلف بنگاههای معاملاتی املاک در این مدت شناسایی شد و ۲۹۲ میلیون ریال جریمه شدند. وی افزود: ۲۴ گروه متشکل از چهار دستگاه اصلی راه و شهرسازی، اتاق اصناف، دادگستری و اداره صنعت، معدن و تجارت بر مشاوران املاک بجنورد نظارت دارند و بازرسی های خود را به موقع انجام می دهند. معاون مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان شمالی با اشاره به آغاز طرح ساماندهی بازار مسکن از سال گذشته اضافه کرد: رسیدگی به تخلفات یکی از وظایف اصلی این اداره محسوب می شود و طرح گشتهای مشترک ساماندهی مشاورین املاک از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. وی ادامه داد: تشکیل گشتهای ساماندهی بنگاههای مشاوران املاک در راستای کنترل و نظارت به عملکرد آن ها با حضور همه نمایندگان ادارات عضو کارگروه و همچنین سرعت بخشی به این موضوع همیشه در دستور کار قرار دارد. کفاش به تمامی مشاورین املاک اخطار داد که اگر قوانین صنفی را رعایت نکنند بدون هیچ اغماضی آن واحد متخلف پلمب خواهد شد. وی با تاکید بر لزوم رعایت عدالت در مواجهه با موجران، مستأجران، خریداران و فروشندگان ملک، مطابق قانون و توجه به حقوق شهروندی توسط اصناف، عدم رعایت حق کمیسیون، نرخنامه و نداشتن پروانه کسب را از جمله دلایل برای پلمب مشاوران املاک عنوان کرد.
نقش تعیین کننده مشاورین املاک در نرخ مسکن
به گزارش ایرنا، جانشین معاونت بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی هم با اشاره به اجاره بالای مسکن در این استان گفت: ۹۵ درصد مشاورین املاک استان تعیین کننده قیمت کارشناسی مسکن هستند و باید برای نظارت و ساماندهی آن برنامه ای در نظر گرفت. نورا... ابراهیمی با اشاره به ضرورت و اهمیت سامانه خودنویس اظهارکرد: ابزار برخورد جدی با متخلفان مشاوران املاک در این استان ضعیف است، گشت و بازدیدهای مستمر توسط دستگاه های مربوطه باید همچنان تداوم داشته باشد. وی افزود: آمار مشاورین املاک در استان زیاد است و در صورت مشاهده هرگونه تخلفات باید با آنان برخورد جدی صورت گیرد.