شاگردان مکتب عاشورا
جلوه هایی از نام، یاد و ذکر اباعبدا... الحسین (ع) و فرهنگ عاشورایی در دفاع مقدس
عبدالهی- فقط سربندها و پرچم هایشان به نام «حسین(ع)» زینت نیافته بود که دلهایشان حسینی بود و جز راه حسین(ع) راه سعادتی دیگر نمی شناختند. کربلا مقصد و بهشتشان بود و چه بهانه ای از رسیدن به این شهر آسمانی و در آغوش گرفتن ضریح شش گوشه آقا امام حسین(ع) بهتر و دلنشینتر که با این بهانه سختی مبارزه با جبهه کفر و نفاق را به جان خریدند و عاشقانه در جبهه ها ایستادگی کردند. چه زیبا بود شنیدن این زمزمه ها بر لبشان که همنوا با هم، دل را روانه سرزمین عشق می کردند و می خواندند «سوی دیار عاشقان، رو به خدا می رویم، به کربلا می رویم...» و چه دل انگیز است مرور چندین و چند باره این شعارشان که می گفتند «کربلا منتظر ماست بیا تا برویم»... .
نام و نشان حسین(ع) در جبهه ها
هشت سال دفاع مقدس، سرشار از جلوه های نام ابا عبدا...(ع) بود و شوق حسینی در ظاهر و باطن آن موج می زد. چه در نام ها، چه در یادها و خاطره ها آن چه بیش از همه چشم نوازی می کند ذکر نام عاشوراییان و پیروان مکتب ثارا... است. از نام ها که یاد کنیم، مرور نام لشکرها، تیپ ها، گردان ها و ...، تو را به این حقیقت می رساند که نام عاشوراییان در دفاع مقدس چه جایگاه و اهمیت والایی برای رزمندگان داشته است. لشکر سیدالشهدا، لشکر 25 کربلا، لشکر 31 عاشورا، لشکر ثارا...، لشکر انصارالحسین (ع)، لشکر 14 امام حسین، تیپ 44 قمر بنی هاشم، تیپ 57 ابوالفضل، تیپ 61 محرم، گردان علی اکبر، گردان 10 سیدالشهدا، گردان حبیب بن مظاهر و ... . اما این برایشان کافی نبود و اشتیاقشان را برای شنیدن و تکرار چندین و چند باره نام شهیدان کربلا کفاف نمی داد و چه بهتر از این که نام و یاد سالار شهیدان و یاران باوفایش را در جای جای جبههها نمایان سازند و سنگرها، محورها و عملیات خود را هم به این نام ها مزین کنند: محورهای عملیاتی کربلا، عاشورا، امام حسین(ع). سنگرها و حسینیه های عاشقان کربلا، حضرت ابوالفضل (ع) و ... .
پیشانی بندها و لباس نوشته ها
این پیشانی بندها و لباس نوشته ها حکایت کننده آرمان های رزمندگان بود که زینت بخش پیشانی و لباس آن ها می شد. عباراتی مانند یا اباعبدا...(ع)، یا حسین(ع)، زائر کربلا، یا حسین(ع) شهید، مسافر کربلا، یالثارات الحسین(ع)، لبیک یا اباعبدا... (ع) ، یا زیارت یا شهادت، یا زینب(س)، فدای لب تشنه حسین(ع)، کربلا کربلا ما داریم می آییم و ... .
تابلو نوشته ها
در طول جاده ها و مسیرها عباراتی در تابلوها نوشته شده بود که حاکی از مقصد و مقصود رزمندگان بود. عباراتی مانند هیهات منا الذله، یا ثارا... (ع) تا زنده ایم رزمنده ایم، هل من ناصر ینصرنی، الموت اولی من رکوب العار، انی سلم لمن سالمکم و حرب لمن حاربکم، گاهی تابلوها فاصله تا کربلا را نشان می داد مثلاً تا کربلا راهی نمانده و ....
آزادگان جلوه های عاشورایی در اسارت
سال های دشوار اسارت برخی از رزمندگان هم یادآور روزهای دردناک اسیران کوفه و شام بود. آن ها به یاد مصائب اهل بیت(ع) مصائب اسارت را به جان خریده و تحمل می کردند و خانواده خود را هم در نامه های خود به صبر و شکیبایی دعوت می کردند. این رفتارچیزی نبود جز آموزه هایی که از مکتب عاشورا در جان و دلشان نشسته بود و بر تحمل مصائب و سختی ها استوارشان می ساخت.
قبل از حضور در جبهه ها و به هنگام اعزام رزمندگان هم، پرچم ها و پرده هایی در اهتزاز بود که روی آن نام ائمه اطهار(ع) خودنمایی می کرد و این جا هم نام عاشوراییان دلهایشان را آرام و عزمشان را راسخ می کرد که بدانند راهشان راه کربلاست و مکتبشان مکتب عاشورا.
نام عاشوراییان رمز عملیات ها
مرور خاطرات بازماندگان دفاع مقدس و تاریخ جنگ حکایت دیگری هم از جلوه عاشورا در حال و هوای آن روزها دارد. آن زمان که فرماندهان در اندیشه انتخاب نام رمز برای عملیات بودند، باز هم دلشان عاشورایی می شد و نام کربلاییان را برمی گزیدند. آن گونه که در پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس نقل شده است، از مجموع 95 عملیات کوچک و بزرگ دفاع مقدس 27 عملیات نام یا رمز عاشورایی و کربلایی دارند.عملیات حسین بن علی با رمز جوادالائمه در منطقه میمک، عملیات مسلم بن عقیل با رمز یا ابوالفضل العباس(ع) در غرب سومار، عملیات محرم با رمز یا زینب(س) در منطقه عملیاتی شرهانی و عملیات دیگری مثل عاشورای یک تا عاشورای چهار و کربلای یک تا کربلای پنج. مرور برخی از خاطرات آن سال ها گویای دلدادگی رزمندگان اسلام به مکتب سالار شهیدان است.
شب عاشوراست امشب...
از بزرگ ترین عملیات های رزمندگان در طول جنگ تحمیلی، عملیات خیبر بود که در منطقه هورالهویزه با وسعت عمل بسیار زیاد اجرا شد. به سبب آبی- خاکی بودن منطقه ، جنگیدن و حفظ موقعیت بسیار مشکل بود. یکی از محورهای عملیاتی این منطقه، طلائیه بود. تمرکز آتش دشمن در طلائیه که زمینی محدود است بسیار زیاد بود، از دست دادن این منطقه ، منجر به از بین رفتن تمام زحمات در این عملیات می شد. فرماندهی این قسمت به شهید حاج «حسین خرازی» سپرده شد، او تمام نیروهای تحت امر را جمع کرده ، می گوید: امشب شب عاشوراست ، امام دستور داده اند در طلائیه عمل کنیم ، ما با تمام توان لشکر به دشمن خواهیم زد، هرکس می تواند بماند و هرکس نمی تواند، آزاد است برود. آتش فوق العاده دشمن در آن منطقه به قدری زیاد بود که شهید حجت الاسلام میثمی می گوید: هرکس در طلائیه ایستاد، اگر در کربلا هم بود می ایستاد و بالاخره مقاومت رزمندگان باعث حفظ این منطقه شد.
تأثیر حماسه عاشورا برادبیات
تاثیر مکتب عاشورا در ادبیات دفاع مقدس هم جلوه گر بود و اکثر اشعاری که درباره دفاع مقدس و رزمندگان سروده شده است به نحوی متأثر از قیام مظلومانه امام حسین (ع) ونبرد حماسی عاشوراست:
در دایره بلا بلی باید گفت / لبیک به نعره جلی باید گفت
ای صف شکنان مکتب ثارا... / جنگ شرف است یا علی باید گفت
عالم همه خاک کربلا بایدمان / پیوسته به لب خدا خدا بایدمان
تا پاک شود زمین از ابنای یزید / همواره حسین مقتدا بایدمان
جاده و اسب مهیاست بیا تا برویم / کربلا منتظر ماست بیا تا برویم
ایستاده است به تفسیر قیامت خورشید / آن سوی واقعه پیداست بیا تا برویم