تسکین «سوزش سر دل»
«سوزش سر دل» چیست، چه علایمی دارد و برای تسکین آن چه باید کرد؟ مدیرگروه مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان این که «سوزش سر دل» به صورت احساس سوزش سر معده حس می شود که تا قفسه سینه بالا می آید، افزود: این ناراحتی بیشتر پس از خوردن غذا، هنگام دراز کشیدن افزایش فشار داخل شکمی (خم شدن یا بلند کردن چیزی) رخ می دهد. دکتر «فلوریا انفرادی» ادامه داد: غذاهای چرب، غذاهای پرادویه، نعناع، قهوه، شکلات و استعمال دخانیات می توانند سوزش سر دل ایجاد کنند. وی با بیان این که تقریبا ۹۰ درصد افراد گاهی ولی عده ای دیگر در اکثر مواقع سوزش سر دل را تجربه می کنند، اضافه کرد: افرادی که به سوزش شدید یا مکرر مبتلا هستند ممکن است، لازم باشد برای کنترل علایم به پزشک مراجعه و به طور مرتب دارو مصرف کنند. وی اضافه کرد: هر کس که سوزش سر دل دارد و بلع غذا با دشواری انجام می شود، لقمه گیر می کند یا آهسته پایین می رود باید به پزشک مراجعه کند. گاهی بعضی از داروهای تجویزی سوزش سر دل را افزایش می دهند.
اگر داروی جدیدی به شما تجویز و این امر با شروع یا تشدید سوزش سر دل هم زمان شده است به پزشک خود مراجعه کنید. وی در پاسخ به این سوال که علایم ممکن در همه سنین چیست نیز گفت: احساس سوزش سر معده و در پشت جناغ سینه که با خم شدن دراز کشیدن و خوردن بدتر می شود، پس زدن غذا و طعم ترش و تلخ در دهان (به خصوص با خم شدن) و تولید بیش از حد بزاق برخی از علایم سوزش سر دل است. دکتر «انفرادی» توصیه هایی را برای تسکین سوزش سردل بیان و اضافه کرد: داروهای ضد اسید (آنتی اسید) که اسید معده را خنثی می کنند برای تسکین سوزش سر دل مفید هستند که باید با توصیه پزشک استفاده شوند. وی ادامه داد: برای رهایی سریع از علایم سوزش سر دل می توان از ضد اسیدها استفاده کرد. این داروها اگر به طور منظم پس از غذا یا در هنگام خواب مصرف شوند می توانند به پیشگیری یا کاهش سوزش سر دل کمک کنند ولی اثر بلند مدت ندارند. اگر برای کنترل علایم نیاز دارید بیش از دو بار در روز آنتی اسید مصرف کنید باید به پزشک خود مراجعه کنید.
وی با تاکید بر این که با ایجاد بعضی تغییرات در شیوه زندگی می توانید سبب کاهش بروز علایم سوزش سر دل شوید، توصیه کرد: پس از صرف غذا ۲ ساعت دراز نکشید و از مصرف غذا یا مایعات ۲ تا ۳ ساعت قبل از خواب خودداری کنید. دکتر «انفرادی» افزود: کافئین را حذف کنید یا میزان مصرف آن را محدود کنید. کافئین در قهوه، چای، شکلات و نوشیدنی های حاوی کولا وجود دارد. همچنین از مصرف نوشابه های گازدار و سیگار خودداری کنید. وی یادآور شد: حتی الامکان از مصرف غذاهای پرچرب،گوشت های پرچرب غذاهای سرخ شده، سس ها و غذاهای پرادویه و ترش خودداری کنید. وی گفت: در صورت چاقی، وزن خود را کاهش دهید.
14 نکته برای حمایت از بیماران سرطانی
متخصص روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: تحقیقات نشان میدهد حمایت عاطفی از سوی خانواده و دوستان، تفاوت بزرگی در کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان ایجاد میکند. دکتر «امین ماهورام» در همین خصوص 14 نکته برای حمایت روانی از بیماران سرطانی را مطرح کرد. در این توصیه ها می خوانیم:
1- ترسها و نگرانیهای او را تصدیق کنید. 2- وانمود نکنید مسئله نگران کنندهای وجود ندارد. 3- اگر خودش مایل بود در کارها به او کمک کنید. 4- اگر گریه یا گلایه میکند سعی نکنید جلوی او را بگیرید.
5- حال و احوال او را جویا شوید. 6- شرایطش را با فرد دیگری که به همین بیماری مبتلاست مقایسه نکنید. 7- به نیاز او به خلوت و تنهایی احترام بگذارید. 8- عصبانیت یا بیحوصلگی او را به خود نگیرید.
9- روابطتان را تا حد امکان مطلوب نگه دارید. 10- نگویید که «میدانم چه احساسی داری». 11- به او بگویید هر وقت دوست داشت حرف بزند، شما در دسترسش هستید. 12- جملاتی همچون قوی یا مثبت باش کمکی به او نمیکند. 13- به او توجه مثبت نشان دهید، ولی نیازی به دائم خیره شدن نیست. 14- به او پند و توصیه ندهید، مگر خودش بخواهد.