گروه ادب و هنر
تا پیش از این هر بار به سراغ شاعران می رفتیم از نبود سیاست هایی در حوزه شعر سخن می گفتند و بر این باور بودند که باید خط مشی هایی با بهره گیری از ظرفیت شاعران در قالب شورای شعر تعیین شود؛ اما این بار داستان چیز دیگری است و با این که رویای چندین ساله شاعران به حقیقت پیوسته است و شورای شعر شکل گرفته اما دنیایی که پیش روی شاعران نقش بسته است دنیایی نیست که بتوان از طریق آن حال شعر و شاعران را خوب کرد و مجبوری هم چنان در خیابان یک طرفه شعر قدم برداری، بدون آن که به شعر برسی.
هر چند مدت کوتاهی از تشکیل شورای شعر استان می گذرد، با این حال به سراغ چند تن از شاعران و مسئولان انجمن ها رفتیم تا برایمان از حال و هوای این روزهای انجمن ها، فعالیت های انجام گرفته در این مدت و جریان شعری بگویند و از این که تا چه اندازه شورای شعر توانسته اتفاق های نویی را برای اهالی شعر استان رقم بزند و به وعده های مسئولان درخصوص فعال سازی انجمن ها جامه عمل بپوشاند.
موافق نیستم
در این میان با «سیدی زاده» که سال هاست عهده دار انجمن شعر عارف بجنوردی است، همکلام می شوم و او از انتظاراتش از شورای شعر می گوید و معتقد است: هر چند حمایت مادی و معنوی اداره کل از انجمن در سال های اخیر بیشتر شده اما بعد از تشکیل شورای شعر اتفاق خاصی را در این عرصه شاهد نیستیم.
او که در زمره مخالفان نحوه انتخاب شورای شعر استان است، بر این باور است که باید از شاعران هر شهرستان دعوت کنیم و هر یک از شاعران شهرستان افرادی را انتخاب کنند و آن افراد دست به انتخاب اعضای شورای شعر بزنند.
وی ادامه می دهد: با شیوه ای که اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لیست بخواهد و خود دست به انتخاب بزند، موافق نبوده و نیستم.
وی اضافه می کند: اگر در انتخاب اعضای شورای شعر دقت بیشتری می شد به طور قطع در رونق گرفتن انجمن ها و دلگرم شدن شاعران تاثیرگذار بود و اگر شورای شعر، در محافلی هم چون شب شعر، شعری را تایید نکند، اعتراضی وارد نیست زیرا شاعران خود دست به انتخاب زده اند.
«سیدی زاده» بهره نگرفتن از شاعران پیشکسوت و مولف در شورای شعر را از نواقص شورای شعر استان می داند و می گوید: این در حالی است که حضور این افراد در روند جریان شعر و فعالیت های ادبی استان بسیار اثرگذار است. مسئول انجمن ادبی عارف از این که تبادل شعری میان شاعران استان با دیگر استان ها وجود ندارد، سخن می گوید و می افزاید: شورای شعر می تواند در این راستا گام بردارد و از طرفی با برپایی جلسات نقد شعر به جریان شعر رونق ببخشد.
از نگاه او نظارت بر آثار قبل از انتشار از دیگر انتظاراتی است که برای غنا بخشیدن به آثار باید از سوی شورای شعر شکل بگیرد و جای خالی این گونه فعالیت ها از سوی شورای شعر خالی است.
رویایی که محقق نشد
«رستمی» از دیگر فعالان عرصه شعر استان است که از برباد رفتن انتظارات شاعران با ایجاد شورای شعر سخن می گوید و می افزاید: آن چه که بیش از همه در شکل گیری شورای شعر مد نظر شاعران بود، بها دادن به شاعران شهرستان و داشتن نماینده از هر یک از شهرستان ها در شورای شعر بود؛ رویایی که متاسفانه محقق نشد. او بر این باور است که نه تنها با شکل گیری شورای شعر تغییری را در جریان شعر استان شاهد نیستیم، بلکه حتی اجازه فعالیت از هنرمندان شهرستانی هم گرفته شده است.
این هنرمند جوان از نحوه چیدمان شورای شعر، نحوه برگزاری جشنواره ها و شب های شعر گلایه می کند و می افزاید: مدتی است که انجمن شعر جاجرم از هم پاشیده شده است و به جرات می توان گفت که رونقی را در انجمن شعر شهرستان شاهد نیستیم.«رستمی» با بیان این که یکی از دلایلی که شعر شهرستان ها خوابیده این است که بجنورد در فضای شعری نفوذ دارد، اظهار می دارد: این اتفاق موجب شده است که شعر شهرستان به حاشیه کشیده شود.وی اضافه می کند: قرار بود شورای شعر، به گونه ای عمل کند تا شعر شهرستان ها دیده شود، در حالی که از نگاه شاعران شهرستان هیچ اتفاقی رقم نخورده است.
وی بر این باور است که زمانی شورای شعر واقعی خواهد بود که از هر شهرستان یک نماینده داشته باشد در حالی که نگاه استان به شعر تنها به مرکز استان منوط می شود و این امر باعث دلزدگی شاعران شهرستانی شده است زیرا تنها عده ای جریان شعر استان را مدیریت می کنند و این امر در جشنواره ها و فعالیت های شعری استان کاملاً مشهود است.
اتفاق های خوب
«نودهی» که از شاعران استان و یکی از نمایندگان شهرستان در شورای شعر استان است، به رویکرد مثبت شورای شعر اشاره می کند و می افزاید: حداقل می توانم بگویم با توجه به میزبانی نخستین جشنواره استانی برای آشخانه اتفاق های خوبی افتاد. وی ادامه می دهد: هر چند تشکیل شورای شعر خیلی دیر اتفاق افتاد اما در همین زمان اندک اتفاق های خوبی را شاهد بودیم.
رکود انجمن های شعر
یکی از شاعران فعال و صاحب نام در عرصه شعر، حال شعر استان را خوب نمی داند و از رکود انجمن های شعری سخن می گوید که فضای ادبی بدون هیچ گونه تغییر و تحولی روند کند گذشته خود را دنبال می کند. وی که ترجیح می دهد نامی از او درج نشود از روندی که در برخی از ادارات فرهنگ و ارشاد شهرستان ها در راستای گسترش انجمن های شعری شکل گرفته است، سخن می گوید و می افزاید: متاسفانه بدون توجه به سابقه افراد نسبت به انتخاب افراد کم تجربه به عنوان مسئول انجمن گام بر می دارند که این یک ضعف اساسی است زیرا این اتفاق نه تنها موجب رشد قارچ گونه انجمن های شعری می شود بلکه سبب می شود نتوانیم شاعرانی خوب را تربیت کنیم. او البته از روند تک صدایی شکل گرفته در جریان شعر استان هم ابراز ناخرسندی می کند و می افزاید: تک صدایی در جریان شعر سبب شده است تا شعر خوب و شاعر خوب به حاشیه برود. از نگاه این شاعر جوان استان روند انتصابی شورای شعر استان موجب شده است تا بر تعداد شاعران خوبی که در این چند سال گوشه نشینی را برگزیده بودند افزوده شود.وی خاطرنشان می کند: تا وقتی که شورای شعرمان انتصابی باشد بود و نبود آن فرقی نمی کند و نمی توان انتظار تغییر و تحول اساسی داشت.
شورای انتخابی
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با بیان این که در جریان شورای شعر استان مقرر شده بود تا ادارات نمایندگانی از شهرستان هایی را که ظرفیت های بالایی دارند معرفی کنند و بر اساس نظرات آن ها اعضای شورای شعر شهرستان ها معرفی شدند و می توان گفت که شورای شعر انتصابی نبوده است، تصریح می کند: در واقع دست ادارات را باز گذاشتیم تا از فعالان حوزه شعر متناسب با ظرفیتی که وجود دارد، دست به انتخاب بزنند و در نهایت از چند شهرستان نماینده داریم و تلاش کردیم تا از طیف های مختلف شاعران در شورای شعر داشته باشیم.
«رضا رضایی» ادامه می دهد: پیشکسوت بودن و برخورداری از جایگاه شعری نیز از دیگر مواردی بود که سعی شد در شورای شعر مد نظر قرار گیرد.
در شهرستان هایی که ظرفیت های شعری پایینی دارند مسئول انجمن رابط شورای شعر و با شورا در ارتباط است.
وی با تاکید بر این که فعالیت های انجام گرفته طی این مدت از سوی شورا نه تنها در مرکز استان متمرکز نبوده بلکه شهرستان ها سهم به سزایی در فعالیت ها داشتند، اظهار می دارد: برگزاری جشنواره ادبیات داستانی به میزبانی اسفراین و برپایی بزرگداشت مفاخر در شهرستان های مختلف و تعریف بخش استانی در جشنواره های مختلف از جمله برنامه های شورا پس از شکل گیری بوده است.